FAQ – hyppige spørgsmål

Her finder du svarene

Mange spørger om det her

Mangler du svar på noget, så send mig dit spørgsmål. Hvis du er i tvivl, er der sikkert også andre, der er. Er du usikker på, hvad du helt konkret stiller op med din smerter eller gener lige nu, så er den her knap til dig.
Kan kroniske smerter kureres med alternativ behandling?
Kan alternativ behandling virkelig have nogen effekt på noget så kompliceret som kroniske smerter ?

Det korte svar: Ja, det kan det.

Og ja, din behandler i S-form er pr. definition alternativ behandler.

Jeg er også autoriseret sygeplejerske. Og gennem de sidste 15 år evighedsstuderende i kroniske smerteproblematikker og moderne smertevidenskab.

Men i behandlingssammenhæng er jeg alternativ behandler, og befinder mig som sådan i en meget blandet – og broget – kategori.

Jeg forlod det etablerede sundhedssystem for at gøre plads til grundighed og specificitet i mit arbejde – hvilket kræver noget så sjældent forekommende som god tid.

Jeg siger ikke, at der ikke indenfor den konventionelle behandling findes grundige og dygtige behandlere, som giver sig god tid. (Det gør der. Jeg kender flere af slagsen.)

Jeg siger, at kvaliteten af smertebehandling ikke nødvendigvis afhænger af, om du vælger en autoriseret eller alternativ behandler.

Hvordan finder jeg den rigtige behandlingsform?
Der findes så mange forskellige løsninger; hvordan vælger jeg den rigtige behandlingsform?

Det generelle svar: Hvis behandlingsformen giver mening for dig – så prøv det af.

Hvis du synes, en given behandlingsform lyder som en fornuftig løsning og noget, du har lyst til at prøve af – så gør det. Mærk efter.

Vær åben overfor andre måder at gøre tingene på, end dem du kender (og ikke er lykkedes med).

Hvis du hader nåle, så undlad at gå til akupunktør. Også selvom din veninde måske havde god effekt af dét.

Lad være med at opsøge massage / manuel behandling, hvis du ikke bryder dig om at blive rørt ved.

Det har afgørende betydning for effekten af din behandling, at du er tryg ved den løsning, du vælger.

Hvordan finder jeg den rigtige behandler?
Mange behandlere lover guld og grønne skove. Hvordan ved jeg, om en behandler rent faktisk ved, hvad vedkommende taler om?

Et svar helt for egen regning:

En ufravigelig kendsgerning er, at smerteoplevelsen bliver til på baggrund af aktivitet i hjerne og nervesystem.

Derfor er holdningen her i S-form, at en solid, neurologisk indsigt i smerternes væsen er et must for enhver smertebehandler.

Og at enhver indsats – det være sig behandling, øvelser, rådgivning osv. bør rette sig mod – ikke bare smertestedet – men neurologien bag smerterne.

Derfor er mit råd, at du spørger en ny behandler om vedkommendes kendskab til den ‘moderne smertevidenskab’ eller ‘det nye smertesyn’. Her skal vedkommende helst ikke se alt for tøvende eller forvirret ud.

Spørg evt. hvad vedkommende tror, dine smerter skyldes – og vend om, hvis du får et simpelt, skråsikkert svar med en biomekanisk forklaring.

På den anden side:

Ingen behandler skal diktere, hvad der giver mening for den, der har ondt.

Hvis fjernhealing eller læsning i kaffegrums giver mening for den enkelte – så er min helt oprigtige holdning, at man skal prøve det af. Uanset hvad denne fjernhealer måtte vide eller ikke vide om smerteteori. Hvis fjernhealing har god effekt på dine smerter, kunne jeg ikke drømme om at sætte spørgsmålstegn ved dét. Mit råd vil være: Go for it! (Hvordan du finder en dygtig fjernhealer, kan jeg desværre ikke rådgive om.)

Hvis du derimod kan se det indlysende i at smertebehandling tager udgangspunkt i viden om de neurologiske processer, som skaber smerterne. Hvis du er ude efter en smerteteoretisk aha-oplevelse eller to. Og hvis du er nysgerrig efter at mærke, hvad denne tilgang kan gøre for dine smerter.

Så er du velkommen til at booke en tid i S-form.

Behandling eller Kombineret forløb?
Jeg er i tvivl om, hvilken løsning, der egner sig bedst til mine smerter. Hvad skal jeg vælge?

Det generelle svar:
Hvis smerterne har stået på op til 3 mdr. er der god chance for, at behandling kan løse problemet.

Behandlingen er ofte ret effektiv til at trække dig ud af den onde cirkel, hvor smerter => spænding => smerter.

Har smerterne stået på længe, vil du sandsynligvis have bedre effekt af at starte i et kombineret forløb.

Det individuelle svar:

Dit næste skridt afhænger af dit udgangspunkt. Få hjælp til at vælge den strategi, der er bedst for dig – lige her.

Hvor mange gange skal jeg komme?
Hvor mange gange skal jeg komme?

Det ærlige svar:

Jeg ved det ikke. Det ville være useriøst at forsøge at svare på. Det afhænger af mange ting; blandt andet hvad målet med forløbet er.

Har du ingen form for effekt efter 5 gange, bør vi skifte strategi.

Vi er ikke nødvendigvis ude efter bedring i dit aktuelle smerteniveau, men vi ønsker relativt hurtigt at se positive ændringer i f.eks. dit bevægemønster, din smidighed, energiniveau, koncentration, vejrtrækning eller andet, som viser os, at din krop og dit nervesystem reagerer positivt på forløbet.

Ved langvarige problematikker er det ikke usædvanligt, at andre ting ændrer sig, før smerterne gør. F.eks. bedre søvn, bedre bevægelighed, bedre energi, bedre humør.

En fornuftig strategi er at fortsætte indsatsen, så længe der er fremgang.

Er der noget omkring din problematik, der gør, at jeg ikke tror, jeg kan hjælpe dig – eller når vi til et punkt, hvor jeg ikke tror, jeg kan hjælpe dig yderligere – så får du det at vide med det samme.

Er Smertefri Træning noget for mig?
Jeg har mange smerter og de blusser nemt op. Kan jeg overhovedet deltage i træningen, når jeg har så ondt – og vil det forværre mine smerter?

 

Smertefri Træning er for alle! Især for dig der har ondt. Træningen kræver ingen form for styrke eller smidighed og vi træner ALTID indenfor din smertefri bevægelighed.

Træningen er for dig, der før har oplevet opblusning af smerter i forbindelse med genoptræning eller anden aktivitet. Når træningen har så stor effekt på både bevægelighed og smerter, er det fordi vi har fokus på BEDRE bevægelse fremfor MERE bevægelse.

Vi spoler simpelthen tiden tilbage, sletter kroppens tillærte kompenseringer og opdaterer din fulde bevægelighed på ny.

Vi træner på små hold med plads til fokus på den enkelte, og du vil lære, hvordan du tilpasser øvelserne til dit niveau. Tempoet er lavt. Koncentrationen høj.

Træningen foregår primært stående, men de fleste øvelser kan også laves siddende på en stol, så der er mulighed for at veksle i løbet af træningen.

Hvordan lærer jeg at acceptere, at mine smerter er kroniske og aldrig går over?
Jeg har fået at vide, at mine smerter aldrig går over, og at jeg skal lære at leve med dem. Men hvordan lærer jeg det?

 

Der er 2 ting, der igen og igen viser sig at have positiv effekt på langvarige smerter. Det ene er korrekt og opdateret viden om, hvad smerter er. Det andet er bevægelse.

Begge dele indgår i trænings- og undervisningsforløbet MOMENTUM, som er skræddersyet til dig, der gerne vil lære, hvordan du én gang for alle tager magten fra smerterne og genfinder glæden ved bevægelse og styrken i din egen krop.

Hvis du er kan-selv, vil-selv typen, og hvis du er færdig med at lade smerter styre dit liv – så er MOMENTUM helt sikkert noget for dig.

Tilmeld dig nyhedsbrevet herunder og kryds af ved MOMENTUM. Så får du direkte besked, når næste hold oprettes.

Ps: Det er faktisk sådan, at såkaldt ‘kroniske’ smerter godt kan gå over. Hvordan det lader sig gøre, giver undervisningen på forløbet dig svaret på.

 

Hvor finder jeg mere viden?
Hvor finder jeg mere viden om neurovidenskab og moderne smerteforståelse?

  • Nu du er her, så start med at læse denne sides blogindlæg i kategorien ‘Viden om smerter’.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet, som også leverer læsevenligt smerteteori på forståeligt dansk.
  • Har du ondt, og vil du gerne tage min 12 ugers ‘uddannelse til egen smertespecialist’, så kryds af ved MOMENTUM ved tilmelding til nyhedsbrevet. Så får du direkte besked (og en god rabat), når næste hold oprettes.
Neuro-hva-for-en-fisk?
Jeg forstår ikke helt, hvorfor hjernen har så stor betydning for, hvor ondt jeg har?

 

Alt styres fra hjernen. Vores bevægelser, vores tanker, vores sanser – alle kroppens funktioner opstår og reguleres i hjernen. Også smerteoplevelsen.

Og det ved vi jo faktisk godt. Alligevel kan det være svært at forstå, at det, der afgør hvorvidt og hvor meget, du har ondt, er hjernen – og altså ikke smertestedet.

Det her betyder, at når det ikke har effekt at behandle selve smertestedet – så er der stadig rigtig meget, man kan gøre for at regulere eller helt eliminere smerteoplevelsen. Fordi den opstår i hjernen. På baggrund af signaler, som vi GODT kan gøre noget ved.

I både Neuro-forløbet og det kombinerede forløb tester og genoptræner vi specifikke neurologiske funktioner med betydning for din smerteoplevelse.