Til Christina, som spørger, hvilken kontorstol jeg vil anbefale, når man døjer med skrivebordsrelaterede smerter og spændinger: Brug nu bare de briller, lille C. Din hjerne er ligeglad med, hvilken kontorstol, du køber.
De færreste ved, at signaler fra synet kan fastholde eller forværre smerter. Årsagen skal findes i neurologien bag syn og smerter. En bid af forklaringen kommer her.
Smerte – et udtryk for neurologisk bekymring
Smerte er en oplevelse, din hjerne konstruerer til dig, når det vurderes, at ’noget ikke er trygt’ og en form for beskyttelse er påkrævet.
Smerte kan derfor ses som et udtryk for en ‚neurologisk bekymring‛ og en henstilling fra kroppens kontroltårn om, at du iværksætter en form for beskyttelse.
- Det kan handle om, at du har lagt hånden over på den varme kogeplade. (Ikke trygt – gør noget!)
- Måske er du skvattet, og en knogle er brækket. (Ikke trygt – gør noget!)
- Måske fungerer dit syn ikke optimalt. (I hvert fald overhovedet ikke spor trygt! Gør noget!)
Men hvorfor er synet så vigtigt for hjernen?
Synet er hjernens yndlingssans
Det vurderes, at op til 70-90% af den samlede signalering til hjernen leveres af synet.
Overvej det lige et øjeblik: Af alle de informationer, hjernen modtager fra krop og omgivelser, kommer op mod 90% fra to små kugler midt i ansigtet.. Wow!
Synet bombarderer altså hjernen med uendeligt mange signaler. Derfor kan udfordringer med synet skabe ‚neurologisk utryghed‛.
Selv når der er tale om så små udfordringer, at man ikke selv registrerer det, kan problemer med synet være med til at fastholde eller forværre smerter.
Simpelthen fordi hjernen ikke er tryg ved så massiv en mængde uklare signaler.
Synstræning – den snedige vej ud af smerterne
Vil du forhindre, at hjernen panikker over uklare signaler fra dit syn, er der 2 ting, du kan gøre:
- Har du briller – så brug dem. Og sørg for med jævne mellemrum at få tjekket styrken.
- Vær sikker på, at dine SYNS-FÆRDIGHEDER er velfungerende.
Er du dygtig eller dårlig til at se?
Synet er nemlig ikke bare en passiv sans – men en trænbar færdighed, som består af flere del-færdigheder.
Når optikeren er færdig med at tjekke dit syn, er det vigtigt, at du også træner dine synsfærdigheder. Af den simple grund at det, vi ikke træner, aftræner vi. Use it or lose it.
Vil du bevare dine stærke muskler – så ved du godt, hvad du skal gøre. Det samme gælder dit syn. Men hvornår har du sidst trænet dét?
Syns-færdigheder; det her skal du være god til
Vil du minimere den neurologiske bekymring – og dermed holde en af hjernens stærkeste beskyttelsesmekanismer; smerterne i skak. Og samtidig opnå et stærkt og velfungerende syn, så skal du have styr på følgende overordnede synsfærdigheder:
- Klarhed: Kan du stille skarpt?
- Dybde/afstand: Fungerer dit syn på alle distancer?
- Bevægelighed: Kan du hurtigt og effektivt skifte fokus fra et punkt til et andet – og kan du fastholde skarpt fokus på et punkt i bevægelse?
- Periferi: Kan du se det, du ikke fokuserer på?
For samtlige syns-færdigheder gælder, at de kan trænes og blive bedre. Og det er præcist, hvad synsøvelserne på Smertefri Træning er designet til at gøre.
Fungerer dit syn – optimalt?
Der skal ikke meget ballade til på synsfronten, før hjernen trækker i den store nødbremse og tænder eller skruer op for smerterne. Du ved muligvis slet ikke, at dit syn ikke fungerer optimalt. („Godt nok‟ er ikke det samme som optimalt.)
Men det gør din hjerne.
Kom og træn med os
Smertefri Træning er holdtræning, hvor du blandt andet instrueres i synsøvelser, som træner de 4 overordnede synsfærdigheder.
Du lærer at lave øvelserne – og du lærer at tilpasse dem dit niveau med henblik på størst mulig effekt af mindst mulige indsats.
Sagen er, at det er komplet ligegyldigt, hvilke strækøvelser du laver, hvor meget du træner dine core-muskler – og hvilken kontorstol du sidder på – hvis dit syn ikke fungerer, som det skal.
Din hjerne er lysår mere interesseret i dit syn end i din kontorstol.
Og så er vi tilbage ved de 90%
Signaler fra din kontorstol fylder helt uendelig LIDT i forhold til signalerne fra dit syn.
Træning af synsfærdigheder optimerer kvaliteten af den her enorme mængde af signaler fra hjernens yndlingssans – synet.
Synstræning kan således være en overraskende effektiv måde at skrue ned for beskyttelsesmekanismer som smerter, træthed og nedsat bevægelighed.
Smertefri Træning byder desuden på øvelser for ledsans og ligevægtssans.
Hvorfor det netop er disse tre sanser, vi træner på 3D-holdene, får du forklaringen på her.
Keep moving (your eyes)
//Sine