Smerter og (begyndende) overgangsalder

Er du kvinde? Har du ondt? Og har du rundet de 35 år? Så er der en sandsynlighed for, at begyndende overgangsalder og fald eller udsving i østrogen er (medvirkende) årsag til dine smerter. Er dette tilfældet, nytter det ikke nødvendigvis så meget at opsøge en fysioterapeut eller manuel behandler.

Her skal du bede om (insistere på) at få en henvisning til en (opdateret) gynækolog.

 

Smerter kan være et symptom på (begyndende) overgangsalder

Når din cyklus har været ophørt i et år, har du officielt nået overgangsalderen / menopausen. Dette sker typisk i 45-55 årsalderen, og i op mod 10 år før ophør af cyklus begynder den naturlige østrogenproduktion at svinge. Denne periode kaldes perimenopausen.

Med tiden vil østrogenproduktionen falde til et stabilt, lavt niveau – men særligt i årene med udsving, vil mange kvinder (ca. to ud af tre) opleve en bred vifte af symptomer i varierende intensitet og variation.

Et indtil nu fuldstændigt overset symptom på faldende østrogen er smerter. Østrogen virker antiinflammatorisk og styrker og vedligeholder vores bevægeapparat; knogler, muskler, led.

Når østrogenproduktionen falder, kan det derfor resultere i forskellige gener som f.eks. smerter i ryg, knæ, hofter. Ømhed, stivhed og træghed der flytter rundt i kroppen. Smerter i hænder eller fødder. ’Igangsætningsstivhed / smerte’, som typisk mærkes, når du har været i ro og står ud af sengen eller rejser dig fra en stol – og pludselig føler dig meget gammel.

Kort sagt; forskellige gener i bevægeapparatet som ikke skyldes en skade eller overbelastning. (At man lige pludselig får ondt af sin vanlige træning eller motion er ikke en overbelastning – men også et muligt symptom på faldende østrogen. ”Jeg er nok bare blevet for gammel til at løbe de 10km, jeg plejer.” Nej – du er da ej!)

 

Disse smerter og gener har nu fået et navn

De her forandringer og symptomer fra bevægeapparatet, som er forbundet med faldet i østrogen, har nu fået en fællesbetegnelse; the musculoskeletal syndrome of menopause, som jeg endnu ikke har set en officiel dansk oversættelse for. Men som kunne kaldes menopausalt muskuloskeletalt syndrom. Eller måske bare menopausalt smertesyndrom.

Begrebet er introduceret af Dr. Vonda Wright i en artikel fra juli 2024, hvor det anslås, at

  • Over 47 millioner kvinder verden over går årligt ind i overgangsalderen.
  • 70% vil opleve the musculoskeletal syndrome of menopause.
  • 25% vil opleve disse symptomer i invaliderende grad i årene fra perimenopausen og hen mod menopausen.
  • Udover smerter ses tab af knogle- og muskelmasse og øget udvikling af slidgigt/artrose.

Eller med andre ord: Størstedelen af kvinder, der er i eller på vej mod menopausen, får ondt. Mister bevægelighed. Mister styrke. Øger deres risikoen for brud (hvilket især for ældre mennesker er forbundet med en ikke ubetydelig øget dødelighed.)

Artiklen er her.

 

Her hjælper ingen kære fysioterapeut

Nogle gange er smerter første og eneste symptom på (peri)menopausen. Og hvis intet andet peger i den retning, vil en kvinde sandsynligvis modtage en henvisning til en fysioterapeut, når hun henvender sig til sin læge med det, der måske ligner en frossen skulder, tennisalbue, musearm eller anden smerteproblematik.

Og hatten af for alle dygtige fysioterapeuter. Men ingen hænder, ingen styrke- eller strækøvelse, intet træningsprogram kan erstatte det hormon, som din krop plejer at producere – og som den nu mangler.

Med fysioterapi, øvelser og træning vil du muligvis kunne skabe en bedring af generne – eller undgå en alt for stor forværring. Måske er du blandt dem, der kan træne smerterne væk. Og tilskud af østrogen skal da bestemt ikke erstatte sund og varieret bevægelse, kost og træning i hverdagen. Men!

  • Har man diabetes og mangler insulin, er det fornuftigt at have fokus på kost, motion, stress osv. Og man tager naturligvis et tilskud af insulin.
  • Har man lavt stofskifte og mangler stofskiftehormon, er det fornuftigt at have fokus på kost, motion, stress osv. Og man tager naturligvis et tilskud af stofskiftehormon.
  • Er man i (peri)menopause og mangler østrogen, er det fornuftigt at have fokus på kost, motion, stress osv. Og man tager naturligvis et tilskud af – jeps, indlysende – østrogen.

Behandling med bioidentiske hormoner (østrogen, progesteron og/eller testosteron) til kvinder i og efter (peri)menopausen er en sikker behandling, som udover at have livsændrende effekt for rigtig mange kvinder også har vist sig at være forebyggende for f.eks. hjertesygdom, demens og knogleskørhed.

Behandlingen kan ordineres af egen læge eller gynækolog – men begge steder gælder desværre, at alt for mange mangler opdatering på emnet. Hvilket får den konsekvens, at kvinder, der ikke har hedeture eller stadig har cyklus, simpelthen ikke tilbydes behandling.

Selv kvinder der har sat sig ind i tingene – og selv efterspørger denne behandling, affejes mange steder med råd om at tabe sig, spise sundere, få styr på deres stress, acceptere at de bliver ældre, begynde at motionere. Eller de tilbydes bivirkningstunge præparater mod depression, forhøjet blodtryk, smerter eller anden symptombehandling, der alt sammen kunne undværes, hvis man adresserede rette årsag.

Omfanget af dén skandale er et indlæg for sig. For nu vil jeg nøjes med at indvende, at jeg finder den slags fagligt efterslæb og inkompetence helt uacceptabelt. En patient med smerter i bryst og venstre arm, ordineres jo heller ikke smertestillende – men henvises til en hjertelæge, fordi vi ved, at den slags smerter kan skyldes en blodprop i hjertet.

Man ved også (det her er ikke ny viden, det har bare fået et navn – hvilket er et tiltrængt skridt i den rigtige retning), at smerter relateret til bevægeapparatet kan skyldes faldende østrogen. Derfor kan det kun gå for langsomt med at inddrage den hormonelle vinkel i udredningen af denne type smerter for de patienter, hvor det er relevant (groft sagt kvinder over ca. 35 år).

 

Enhver kvindes eget valg

Jeg er IKKE ude efter fysioterapeuterne her. Jeg kender og er gode venner med flere af dem – og de er alle sammen piv-dygtige. Jeg kunne også have nævnt kiropraktorer, akupunktører eller manuelle behandlere som mig selv.

Når jeg nævner fysioterapi, er det fordi, det normalt er det, der henvises til, når patienter henvender sig med smerter relateret til bevægeapparatet. Og for en stor patientgruppe, er dette en kæmpe fejl – med mindre man er så heldig at møde en hormonkyndig fysioterapeut. De findes naturligvis.

Har du god effekt af at gå til fysioterapi (eller manuel behandling). Oplever du bedring med homøopatiske dråber, akupunktur eller en form for kosttilskud. Kan du spise eller træne dig ud af generne – så skal du selvfølgelig vælge den løsning, hvis du foretrækker det.

Men kvinder bør gives en mulighed for at tage det valg på et oplyst grundlag. Det her er en snak, man bør kunne have med den læge, sundhedsperson eller smertebehandler, man henvender sig til.

At overgangsalderen er en helt naturlig ting, betyder jo ikke, at det er noget, kvinder bare må udholde og leve med. Syns- og høretab er også helt naturligt – de ting gør vi da noget ved.

Hvis du er en af de 70% af kvinder i (peri)menopausen, som oplever de her gener og ønsker at afprøve den her løsning, så tag evt. ovenstående artikel med til din læge eller gynækolog og bed om et tilskud af østrogen.

På samme måde som du ville gå til optiker og få et par briller, hvis synet svigtede.

Symptomer på (peri)menopauser begrænser sig ikke til hedeture eller ophør af cyklus. Udover smerter er dårlig søvn, kløende ører, tørre øjne, svimmelhed, angst, depression, tinnitus, dårlig hukommelse og koncentration m.m. også på listen af symptomer på den hormonelle rutchebanetur, som for nogle står på i 10-15-20 år.

 

Smerter & Overgangsalder i S-form

I S-form zoomer vi ud fra dit smertested og forholder os til resten af dig. Det har vi altid gjort. Derfor er spørgsmål om (peri)menopause en del af min efterhånden ret omfattende dataindsamling for nye klienter.

Jeg opretter gerne et klippekort på fem behandlinger til dig, så vi kan få styr på de spændinger, din krop eventuelt har samlet sammen efter en længere perioder med smerter. Og beslutningen om hormoner eller ej er naturligvis helt din egen.

Men det her er selvfølgelig en snak, vi skal have, hvis jeg har en mistanke om, at vi kunne skabe en genvej ud af smerterne med et beskedent tilskud af bioidentisk østrogen. Alt andet ville simpelthen være tarveligt.

Lever du med smerter, som ikke vil gå væk, og ønsker du min vurdering? Er du nysgerrig på de mange mulige årsager til, at smerter opstår – og varer ved, når de burde høre op? Kunne du tænke dig at undersøge din smerteproblematik nærmere – at forstå smerterne i en bredere kontekst som det komplekse fænomen, de er?

Så skriv til mig eller bestil en tid i online bookingen. Jeg arbejder kun med klienter, som jeg vurderer, at jeg kan hjælpe.