Det, du ser, er ikke altid det, du tror du ser!

Faktisk er det slet ikke dine øjne, der ser. Men din hjerne. Øjnene er ‘bare’ stedet, hvor lys bliver til nervesignaler. Signaler fra øjnene bearbejdes over 30 forskellige steder i hjernen (nej, vi har ikke kun ét synscenter). Og ud fra denne bearbejdning leverer hjernen en tolkning, som er det billede, du ser.

Hvad dælen det her har med dine smerter at gøre, kommer vi til om et øjeblik.

Når vi ser en dinosaur af pap, som vender hovedet efter os, når vi går forbi – så er det måske i virkeligheden slet ikke det, vi ser… Eller er det? Hvad er sandt?

 

Altså den her dinosaur 👇

Når vi ser dette klip, bruger hjernen i sin bearbejdning af signalerne fra øjnene den erfaring, at ansigter normalt ‘buer udad’. Så i stedet for at se et stykke pap, som faktisk er foldet indad, ser vi et ansigt, som ‘buer ud’. OG som vender sig efter os!

Så du hele klippet? For så vil du vide, at nej, den drejede ikke hovedet. Men hvad var det så lige, du så – da du troede, du så, at den drejede hovedet? Jeg spørger igen: Hvad er sandt?

 

Det, du mærker, er ikke altid det, du tror du mærker!

Det forholder sig lige sådan med dine smerter. Den smerte, du mærker, er et resultat af den tolkning, som hjernen laver af samtlige signaler den modtager fra krop og omgivelser.

Når du oplever akutte smerter (f.eks. en forstuvet ankel) betyder smerten som regel, at du er skadet eller ‘gået i stykker’. Derfor er det natuligt at tolke enhver smerte som et tegn på, at noget er gået i stykker der, hvor det gør ondt.

Men lige som det er tilfældet med synet, laver hjernen af og til en ‘smerte-illusion’. Altså en smerte som ikke udspringer af en reel skade.

Lider du af kroniske smerter, og er du grundigt undersøgt – og har fået at vide, at alt er fint; smerterne må du lære at leve med. Så er det muligvis en sådan ‘smerte-illusion’, du oplever.

(Har du fået konstateret et eller andet (prolaps, slid el.l.), er det stadig ikke sikkert, at det er det, der giver dig smerter. Men det er En Anden Historie.)

Det betyder naturligvis ikke, at smerten ikke er virkelig. Din oplevelse af smerten er lige så sand, som din oplevelse af, at Dino vender hovedet på ovenstående klip.

Det betyder bare, at ÅRSAGEN til dine smerter ikke skal findes i biomekaniske forhold omkring smertestedet. Men derimod i hjernens tolkning af indkommende signaler.

Du HAR ondt. Du er ikke gået i stykker.

 

Så næste gang du oplever de der velkendte smerter

Så slår du IKKE en hånlatter op og udbryder: “DU – min smerte, er blot en illusion. Hahahahh!” – og spæner ud og løber et marathon. Lad være med det!

Smerte er en beskyttelsesmekanisme. Det er en oplevelse, din hjerne producerer til dig, når den vurderer, at du har brug for at passe (bedre) på dig selv. Så lad være med at ignorere den.

Forsøg dog gerne at skrue ned for bekymringen og frygten for, at du nu igen er gået i stykker eller har overbelastet dit smertested. Frygt og bekymring er velkendte forstærkere i enhver smerteproblematik.

I stedet for straks at konkludere at noget er ‘i klemme’, ‘hoppet ud’ eller ‘skredet’ – eller at du igen har lavet ‘den der forkerte bevægelse’. Så træk vejret og vid at du højst sandsynlig IKKE er gået i stykker. Og overvej i stedet, hvilke faktorer i din tilværelse, der kunne aktivere hjernens beskyttelsesmekanisme.

 

Den gode nyhed: kronisk betyder ikke for evigt

“Men Sine, hvis jeg ikke er gået i stykker, så kan jeg jo ikke fikses..? Hvad stiller jeg så op med de smerter?”

Godt spørgsmål. En sikker kur mod de langvarige (såkaldt ‘kroniske’) smerter findes desværre ikke. For ca. 20% af den voksne befolkning er smerter således en del af hverdagen.

Det betyder imidlertid ikke, at smerterne ikke kan reduceres eller helt fjernes. Det kan de. Kronisk betyder ikke for evigt. Det betyder i princippet bare, at de har varet længere end normalt (3-6 mdr.)

Men da smerterne opstår på baggrund af hjerneaktivitet – og da der ikke findes to hjerner, der er ens – er behandling af langvarige smerter en proces, der kræver en individuelt tilpasset løsning.

Kunne du tænker dig sådan en, så kontakt mig. Jeg har arbejdet med langvarige smerteproblematikker siden 2007 – og hjulpet rigtig mange ud af smerterne.

 

Det var alt for nu.
Sine