I dag skal det handle om, hvad du har mellem ørerne!

Nemlig din ligevægtssans – og den kendsgerning, at denne sans kan have afgørende indflydelse på dine smerter.

Er du aldrig svimmel – men derimod verdensmester i at holde balancen – så læs med alligevel. En god balance og en velfungerende ligevægtssans er to forskellige ting.

Ligevægtssansen bor i det indre øre og fortæller dig, ‘hvordan du vender’ – og i hvilken retning, du bevæger dig. Korrekte signaler fra denne sans er altså afgørende – ikke bare for din balance – men for enhver bevægelse du laver.

Det her blogindlæg handler om, hvad der sker, hvis der er ballade med din ligevægtssans.

 

Men først skal du møde Hikke og hans drage Tandløs:

Måske har du mere til fælles med denne drage, end du umiddelbart ville have troet – smerte-relateret pointe følger om få øjeblikke.

Tandløs har et problem!

Da Hikke finder ham, sidder han i en slugt, har beskadiget sin hale og kan ikke længere flyve.

Han er tilsyneladende ikke klar over, at den er gal med halen, så i starten flakser han forvildet rundt og forsøger igen og igen at lette, som han plejer.

Men fordi halen ikke fungerer, flyver han i cirkler og styrter hurtigt til jorden igen.

Han er den stærkeste og mest skrækindjagende drage blandt drager – men selvom han bruger alle kræfter, ender han nu igen og igen med at hvirvle hjælpeløst til jorden.

Til sidst giver han op. Og havde det ikke været for Hikke, var han aldrig kommet ud af slugten.

 

Er det sådan, din ligevægtssans fungerer?

Går du rundt i verden med en ligevægtssans, der ikke er 100% velfungerende, svarer det faktisk lidt til at leve som en vingeskudt drage.

Hjernen bruger nemlig din ligevægtssans til at ‘styre med’ i programmeringen af dine bevægelser.

Dette sker (heldigvis) uden for din bevidsthed, så du registrerer ikke nødvendigvis små afvigelser i signaleringen fra din ligevægtssans.

 

Men det gør din hjerne!

 

Og når den ikke modtager klare signaler om, hvad der er op og ned, øger den kroppens generelle spændingsniveau. Bare for en sikkerheds skyld. Ekstra spænding er en smart beskyttelsesmekanisme, når det vurderes, at der er øget risiko for at skvatte.

Når hjernen på den måde begynder at programmere samtlige af dine bevægelser ud fra fejlsignaler fra din ligevægtssans, er der ikke noget at sige til, at du med tiden bliver træt – og får ondt. At smerterne varer ved. At du får ‘svært ved at lette’.

Simpelthen fordi din krop og dit nervesystem bruger alt for meget krudt på at ‘flakse rundt i verden’, når din ligevægtssans ikke er velfungerende.

Din hjernes forsøg på at kompensere sig ud af det er en fin her-og-nu-løsning. Men på sigt koster det i form af f.eks. smerter, nedsat bevægelighed, træthed, utryghed ved trapper, du sætter dig ned og tager strømper på, oplever spændinger omkring især nakke, skuldre, kæbe – og et hav af andre småting, som du måske slet ikke ænser.

 

Sådan træner du din drage

Først da Hikke får sneget sig ind på Tandløs og i et ubevogtet øjeblik får monteret en ny halefinne, kan Tandløs lette igen. Nu let og ubesværet. Og de to ender selvfølgelig med at blive uadskillelige.

Det samme med din ligevægtssans. Den kan trænes. Og når den fungerer igen, slipper din krop de ekstra spændinger, din hjerne har programmeret på baggrund af fejlsignalerne.

Du bevæger dig igen sikkert og ubesværet – og føler dig bare generelt bedre tilpas i din krop. Hjernen sænker sit alarmberedskab. Smerterne letter. Fordi du nu igen får korrekt information fra din ligevægtssans om, hvad der er op og ned i verden.

Og bliver din balance så automatisk bedre?
Det kan du bide dig selv i halefinnen på, at den gør!

Sådan træner du din ligevægtssans

Som sagt er ligevægtssansen beliggende i det indre øre. Vil du stimulere (træne) den, må du derfor bevæge hovedet i forskellige retninger.

Balancetræning, hvor man prøver at stå så STILLE som muligt (på ét ben, bosu-bold, balance-bræt osv.) er således IKKE træning af ligevægtssansen.

Men hvad gør man så?
Man tilmelder sig Smertefri Træning i S-form!

Smertefri Træning byder blandt andet på ligevægtsøvelser, der er designet ud fra ligevægtsapparatets opbygning og træner de forskellige dele af din ligevægtssans helt specifikt.

Du bliver altså ikke bare sat til at lave koldbøtter eller at snurre rundt om dig selv. Du lærer derimod, hvordan du udvælger og justerer de forskellige øvelser til dit aktuelle niveau.

På holdet træner vi også syn og bevægelighed. Det særlige ved netop disse tre sanser kan du bliver klogere på her.

 

Få en plads på næste hold

Vil du tippes, når der opsættes nye hold, så tilmeld dig nyhedsbrevet og ving af ud for Smertefri Træning. Så får du som den første direkte besked – og sandsynligvis et knaldgodt tilbud på forløbet.

Det var alt for nu.
//Sine