Kroniske smerter bliver klassificeret som selvstændig diagnose, når verdenssundhedsorganisationen WHO til maj vedtager ICD-11, som skal erstatte det nuværende ICD-10 (katalog over anerkendte sygdomme).

ICD: International Classification of Diseases and Related Health Problem

Indtil nu har man betegnet smerter som et symptom

Altså som et tegn på at noget andet var galt. For de langvarige smerters vedkommende bliver dette hurtigt problematisk – for et symptom på hvad?

Efter 3-6 mdr. vil de fleste ‘skader’ være helede. Så når smerterne varer ved – hvad så? Og hvad nu når der slet ikke har været en skade? Når der intet findes på diverse undersøgelser og scanningsbilleder?

 

Er smerterne så bare noget, man bilder sig ind?

 

Jeg plejer at sige, at akutte smerter og langvarige smerter burde hedde to forskellige ting. Det ville i mange sammenhænge være en hjælp, hvis begge dele ikke hed noget med ‘smerter’.

For det forvirrer mange – og forvirringen bliver ikke bedre af, at selve smerteoplevelsen ved akutte og kroniske smerter er ens. Når det gør ondt, gør det ondt! Uanset årsag og bagvedliggende mekanisme.

Men selvom akutte og kroniske smerter føles ens – og begge dele hedder noget med ‘smerter’. Så er der altså tale om 2 vidt forskellige tilstande. Som har brug for at blive grebet helt forskelligt an.

 

Vi skal stoppe med at behandle de langvarige smerter, som om de ‘bare’ er akutte smerter – som har stået på længe. Det svarer til at forsøge at banke et søm i en væg med en skruetrækker.

 

 

Bedre behandling?

Jeg mener (håber), det her er et skridt i den rigtige retning. Fra Dansk Smerteforskningscenter forlyder det, at “Det vil få betydning for patienterne, der fremover kan få bedre og mere målrettet behandling.” Om det bliver tilfældet..? Vi har da lov at håbe!

Tillad mig at minde om, at hver 5. (HVER FEMTE!) dansker lever med kroniske smerter.

 

Man kunne ønske, at det bliver en hjælp for alle dem, der bliver klemt i systemer, regler og kasser rundt omkring, fordi de ‘bare’ har ondt uden at have en diagnose.

 

Men sagen er jo bare stadig, at vi ikke har knækket koden til fuldstændigt at fjerne de langvarige smerter. Så på den front er vi jo lige vidt. Det lykkes dog af og til, og jeg har set mange ‘kroniske smerter’ gå over.

Oftest sker det netop, når man stopper med at behandle smerterne som et symptom på en anden diagnose. Og i stedet forholder sig til smerterne som det, de er: Et resultat af neurologiske processer i hjerne og nervesystem.

 

Så det er på tide at vi flytter fokus for behandlingen af kroniske smerter væk fra selve smertestedet og i stedet adresserer selve smerteoplevelsen – neurologien bag smerterne.

 

I S-form har netop denne form for neurologisk fokuseret smertebehandling været fast procedure siden 2012. I min praksis er der ikke længere noget, der hedder ‘kroniske smerter’.

 

Ønsker du min hjælp til at finde en vej ud af de langvarige (lad os kalde dem dét!) smerter?
Og tilbage til din gode gamle bevæge-glæde og en smertefri krop?

 

Så send mig et par stikord om din situation. Så får du min vurdering af, om jeg vil kunne hjælpe dig. Du kan også tage et smugkig ind på den her side, hvor du finder en beskrivelse af, hvordan vi arbejder med de neurologiske processer bag smerterne.

 

Det var alt for nu.
//Sine