Succesfuld behandling af fantomsmerter – og hvordan du bruger samme strategi til DINE smerter

Når bageren ikke kan tåle duften i bageriet

En bager mister hånden i en arbejdsulykke og lider 10 år efter af voldsomme fantomsmerter, der altid dukker op om lørdagen.

Det viser sig, at triggeren skal findes i duften af det nybagte brød, naboen har for vane at komme forbi med lørdag morgen.

Da ulykken skete, har bagerens hjerne lavet en stærk association mellem duften af nybagt brød – og smerter i hånden. (Det kaldes også en smerte-signatur eller ‘pain neurotag’.) Det er denne association, der får smerterne til at blusse op ved duften af nybagt brød.

Lavpraktisk behandling af fantom-smerter i hånden: Begge næsebor stoppes med papir hver lørdag morgen, før naboen ankommer.

I løbet af nogle måneder vænnes bagerens hjerne gradvist til at tolerere duften af nybagt brød – uden at det aktiverer smerte-alarmen. Associationen brydes – og smerterne hører op.

True story. Link følger.

 

Ligheden mellem dine smerter og fantom-smerter

Det her kan DU bruge bagerens historie til

Nogensinde overvejet hvad dine smerter har til fælles med fantomsmerter?

Hvis du har alle lemmer i behold, gætter jeg på, at svaret er et lidt undrende: “Næh.. egentlig ikke rigtigt..?

Men det er faktisk sådan, at det her mystiske fænomen, vi kender som fantom-smerter har en vigtig ting til fælles med dine smerter.

Og det er den kendsgerning, at det, der skaber smerterne, ikke er placeret i hånden (som ikke er der) – men i hjernen.

I hjernen findes en neurologisk repræsentation af hånden. (Dette gælder pudsigt nok også, hvis hånden aldrig har været der.) Altså en samling af hjerneceller, der har med signaler til og fra hånden at gøre. Det er her, smerterne i hånden, bliver til. (Grov men nyttig forsimpling.)

Sådan forholder det sig også med dine smerter

Og med alle smerter

Hvor end du mærker dem – om de er akutte eller langvarige, om du har en skade eller ej – så bliver de til på baggrund af neurologisk aktivitet i hjerne og nervesystem.

Derfor kan en hånd gøre ondt – selvom den ikke er der. Og derfor kan dit knæ gøre ondt – selvom du er undersøgt, og der ikke er ‘noget galt’ med knæet.*

Så der er faktisk ikke noget mystisk ved fantomsmerter. Det er vores generelle forståelse af, at smerter er noget, der bliver til på smertestedet, der er skæv.

Lige som fantomsmerter i hånden intet har med hånden at gøre – så har dine knæsmerter heller ikke nødvendigvis så meget med dit knæ at gøre.

Det handler ikke om hånden (eller knæet). Det handler om hjernen.

(Med mindre du lige har slået knæet, selvfølgelig. Så taler vi om akutte smerter. Og det er en HELT anden sag.)

* Har du fået konstateret, at noget er ‘slidt’, ‘skævt’, ‘skredet’, ‘flosset’, ‘hoppet ud’ eller andet, som er svært at gøre noget ved.

Så husk at den slags forandringer også konstateres hos folk, der IKKE har ondt. Og altså ikke pr. definition er den sikre eller eneste årsag til, at du har ondt.

Der kan være mange andre triggere. Lad os adressere dem, vi kan gøre noget ved.

Succesfuld behandling af langvarige smerter

Find din trigger – nålen i høstakken

Du oplever smerterne, fordi din hjerne bliver ved at aktivere en form for alarm i dit nervesystem. Så det gode spørgsmål er: Hvad trigger den alarm? Hvad er din hjerne så bekymret over?

Bagerens hjerne vurderede ud fra tidligere erfaring, at duften af brød var så ‘farlig’, at den var nok til at trigge smerterne. Hvilket egentlig giver god mening – hans historie taget i betragtning.

Hvad der trigger den enkeltes langvarige eller tilbagevendende smerter er helt individuelt og meget forskelligt. Mulighederne er nærmest uendelige og kan være vanskelige at kortlægge. Blandt andet fordi smerte-triggere ofte gemmer sig i det ubevidste.

Bageren har sandsynligvis ikke haft et problem med duften af brød. Men det havde hans hjerne altså.

Derfor er behandling af langvarige smerter kompleks og indviklet. (Bemærk at der gik 10 år fra ulykken til nogen fik øje på sammenhængen.) Men også fuld af muligheder.

Behandlings-strategi med høj succesrate

Gør som bageren – bryd associationen

Søgen efter og eliminering af smerte-triggere bør være en del af enhver form for behandling af langvarige smerter. (Hvis du spørger mig.)

En gammel kending blandt triggere, som vi i S-form arbejder med på nærmest daglig basis – og med stor succes – er bevægelse.

I hjernen opstår associationen mellem bevægelse i knæet og smerter i knæet hurtigt, fordi den forstærkes for hvert (andet) skridt du tager.

Før du ved af det, er din hjerne så bekymret for bevægelse i knæet, at den tænder for smerterne så snart du bevæger det. Også selvom den skade, du måske havde engang, er helet.

Smerten kommer ikke længere på grund af skaden. Men på grund af bevægelse. DU ved godt, at det ikke er farligt at bevæge knæet – din hjerne mener muligvis noget andet.

Genskab tryg og smertefri kontakt til kroppen

Kom og træn med os!

Hvis det er sådan, det hænger sammen (og det er det tit – ikke altid), så er kuren rolig og tryg tilvænning til bevægelse.

Og selvom det kan være sin sag at ‘snige bevægelse ind under hjernens radar’, så er det for det meste muligt. Hvis man gør det rigtigt.

Søger man en nem og tryg måde at gøre det på, er 3D-TRÆNING den oplagte løsning.

Du kunne f.eks. springe på et af holdene, der starter til april. (Nåja, eller blot tilmelde dig, hvis knæet ikke er klar til at springe – endnu.)

Lige som bagerens hjerne gradvist vænnede sig til duften af brød, vænner vi trygt og komfortabelt din hjerne til bevægelse af knæet. Associationen brydes – og smerterne hører op.

  • Hør hvad tidligere deltagere har oplevet med træningen.
  • Se hvilke andre mærkbare fordele der er ved den her nye måde at træne på.
  • Tjek om der stadig er en helt uhørt her-og-nu-rabat på de 10 ugers træning.

Alt sammen på den her side.

Og ja, det virker også på andre smerter end knæsmerter.

Det var alt for nu.
//Sine

PS: Lorimer Moseley er ikke Hr. Hvem Som Helst – men blandt verdens førende smerteforskere. Her fortæller han historien om bageren (3 minutter).