Er du utilfreds med din kropsholdning?
Så læs med her og få en lidt snedigere vej til at ændre din kropsholdning. Som fuldstændigt overflødiggør råd som f.eks.
- ret dig op
- sænk skuldrene
- træk hagen tilbage
- sug navlen ind
- ALDRIG overstrække knæene
Råd som disse handler om, hvad du bevidst kan gøre for at ændre din holdning. Og hvis du gerne vil gøre det så besværligt som muligt – så følg ovenstående råd.
Lad mig forklare.
Bevidst holdningskorrektion; en trættende strategi
Din kropsholdning programmeres af din hjerne – og det sker ubevidst.
Ethvert forsøg fra din side på bevidst at ændre hjernens ‘holdnings-program’, vil kun vare så længe, som du har fuldt fokus på det.
Så snart du flytter fokus over på dit arbejde, dine børn, din telefon, opvasken eller hvad som helst andet. Hvad sker der mon så?
Jeps! Du gættede det. Så overtager hjernens programmering igen.
Og uden du ænser det, ruller skuldrene frem, ryggen runder, eller du står og hviler på den ene hofte igen.
Gør det her i stedet for
Den holdning, din hjerne programmerer til dig, vil altid være bedst mulige løsning – ud fra de givne omstændigheder.
Da programmeringen sker ubevidst, må du derfor ændre på de givne omstændigheder, hvis du vil ændre på din holdning.
Men hvordan gør man det?
I programmeringen af din holdning trækker din hjerne på information fra dit syn, din ligevægtssans og på signaler fra dine muskler, sener og led – din ledsans.
Når jeg taler om ‘givne omstændigheder’, taler jeg blandt andet om signaler til hjernen fra disse 3 sanser.
Optimerer du kvaliteten af signalerne, ændrer hjernen din holdning.
Optimering af signaleringen fra syn, ligevægtssans og ledsans er den snedige vej til ændret kropsholdning.
På den måde arbejder du med dit nervesystem – ikke imod det.
Løsningen:
De her 3 sanser kan faktisk trænes. Derved optimeres signaleringen, og hjernen har nu, hvad den skal bruge for at programmere en anden holdning til dig. Uden at du konstant skal rette på dig selv.
En dejlig side-effekt af denne form for træning er stærkere øjne, bedre balance og i det hele taget bare en mere behagelig og tryg kontakt til kroppen.
Sådan kommer du i gang
Den her form for træning indgår i de fleste tiltag i S-form. Det har nemlig ikke bare en effekt på din holdning. Det kan mange gange have en betydelig smertereducerende effekt.
Individuelle tests og øvelser til undersøgelse og genoptræning af synssans, ligevægtssans og ledsans kan være en del af et Kombineret Forløb her i S-form.
Øvelserne er også på programmet i Smertefri Træning, hvor vi arbejder med øvelserne på hold.
“Men mine sanser fungerer udmærket.”
Ja, det gør de muligvis. Eller også gør de ikke helt. Det ved vi, når vi har testet det. Hjernen er nemlig verdensmester i at kompensere.
Så den der holdning (eller de smerter), som du bare ikke kan få styr på. Den er måske netop din hjernes måde at kompensere for uklare signaler fra en eller flere af de her sanser. Også selvom du måske ikke bemærker, at noget ikke fungerer optimalt.
Mere om uklare signaler og grunden til, at de her sanser har så stor betydning for både din holdning og dine smerter finder du her: Kroppens GPS
Men.. giver dårlig holdning smerter?
Videnskaben siger faktisk nej. Når man undersøger sagen, finder man ikke den store (årsags)sammenhæng mellem forskellige variationer af kropsholdning og det at have ondt.
Jeg ved, at dette er sådan ca. stik modsat af den meget udbredte forståelse af, at ‘dårlig holdning’ nærmest pr. definition giver anledning til smerter. Så den tager vi lige en anden gang.
For nu vil jeg nøjes med at sige, at hvis du ønsker at ændre din holdning – måske fordi du synes, at en ret ryg er smukkere end en krum – så er ovenstående metode den snedigste på den lange bane.
Det var alt for nu.
//Sine