Warning: Declaration of H_Menu_Frontend::start_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 339 Warning: Declaration of H_Menu_Frontend::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 339 Warning: Declaration of H_Menu_Frontend::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 339 Warning: Declaration of H_Menu_Frontend::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 339 Warning: Declaration of H_MegaMenu_Nav_Menu::start_lvl(&$output) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 595 Warning: Declaration of H_MegaMenu_Nav_Menu::end_lvl(&$output) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 595 Warning: Declaration of H_MegaMenu_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 595 Warning: Declaration of H_MegaMenu_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /customers/b/9/2/s-form.dk/httpd.www/wp-content/themes/echea/hades_framework/helper/megamenu.php on line 595 S-form – fri og smertefri bevægelse! – “JEG ER S&U DA IKKE STÆDIG!”

Om begrænsninger, trods og accept-eksem

Når nervesystemet brænder sammen

Det er kendt, at langvarige smerter og tilstande som udbrændthed, depression, angst og PTSD har det med at følges ad og kan udløse hinanden sådan lidt på kryds og tværs. I min verden giver dette god mening, da samtlige tilstande kan beskrives som forskellige reaktioner på samme ting: Samlet overbelastning af nervesystemet.

Med deres stærkt begrænsende natur er sådanne tilstande uhyggeligt effektive, når det kommer til at holde kroppen i ro og beskytte os mod yderligere overbelastning. Hvor der før var handlekraft og fremdrift, er der nu kviksand, skyklapper eller bare FULDT STOP. Og hvad gør vi så? Når vi vil mere, end vi kan.

 

Hvad stiller vi op med begrænsninger, vi hverken kan ændre eller acceptere?

 

What doesn’t kill you…

“Det, du ikke dør af, gør dig stærkere” hedder det vist. Jeg er vildt uenig!* Det, du ikke dør af, saver dig nogle gange bare midt over, og efterlader dig på maven i græsset med begge hænder bundet på ryggen. Da jeg for et års tid siden selv lå der og gumlede på en ordentlig luns af plænen, havde jeg sgu ærligt talt svært ved at “se gaven i det”. Det har jeg stadig.

Blev jeg klogere?
Ja.

Var det en lektie for livet?
Ja, det tror jeg da nok!

Fortsætter jeg styrket og taknemmelig gennem livet?
NEJ! Jeg gør ej.

Ville jeg gerne have været denne ulidelige klogskab foruden?
Ja for fa’n!

Bliver man bedre til at slå 6’ere, når man bliver slået hjem i Ludo?
Nej, det tror jeg ikke.

Nuvel, jeg har det fint. Børster støv af skuldrene. Og overvejer hvordan jeg fremover tager den sårbarhed til mig, som muligvis altid var min – men som jeg trodsigt blev ved at tromle henover for fuld “Nu skal jeg den onde..!”

 

Når man kæmper mod sig selv

Sagen er bare! At det er møghamrende svært. Jeg er nu en gang sådan en, der trives bedst med fuld skrue og max gas. Jeg er et stædigt bette væsen, som normalt kun har hånlatter til overs for modgang og begrænsninger. Jeg er verdensmester i tilsidesættelse af sund fornuft til fordel for to-do lister og dagsordener og har en eminent evne til at tåle lidelse. Det meste af mit liv har mine resultater og sejre således strålet om kap med min “max gas strategi”. Jeg har kæmpet – og vundet!

Nu er det bare sådan, at den kamp man har mod sig selv. Den vinder man muligvis. Og så taber man! Sådan vil det nødvendigvis være, når man kæmper mod sig selv. Og hvad gør man så? Når man ligger der og bider i græsset og nægter at acceptere tingenes tilstand.

(Jaja, du smiler. Læser du med her, fordi du kender bare en smule til at leve med smerter, så VED jeg (åhh jo, jeg gør!) at du godt kender den kamp. Hvad nu f.eks. med sidste gang du insisterede på at [indsæt selv], selvom du godt vidste, at det ikke var hensigtsmæssigt af hensyn til dine smerter? Kan du huske, hvilke bandeord, der efterfølgende kom ud af din mund?)

 

Jeg er ikke sådan en, der skal hjælpes!

Et modigt menneske insisterede på at hjælpe. Det føltes mest som et overgreb. For jeg ville ikke have hjælp. Jeg ville mosle mig ud af det. Jeg ville give den max gas. Og jeg ville vinde! Lige som jeg plejede. At modtage hjælp på det tidspunkt var i min bog det samme som betingelsesløs overgivelse og føltes som det ultimative identitets- og kontroltab. Jeg er ikke sådan en, der skal hjælpes!

Men det var jeg. Og min kamp fortsatte. Nu kampen for at modtage hjælp. Midt i en samtale med en psykolog hørte jeg således mig selv udbryde:

“JAMEN DET KAN JEG IKKE ACCEPTERE!”

Jeg VILLE IKKE acceptere

 • at min energi havde forladt mig
 • at hele mit liv var gået i stå
 • at jeg ikke længere magtede min forretning, mine venner eller helt simple hverdagsting
 • at min hjerne var brændt så eftertrykkeligt sammen at jeg knapt evnede at formulere mig i hele sætninger
 • at samværet med mine nærmeste føltes som en plage (Av? Oh yes, rimelig meget av!)
 • at udsigten til at tingene blev bedre var ikke-eksisterende
 • at min egen “max gas strategi” på den måde havde tvunget mig i knæ

Jeg var RASENDE! Og magtesløs.

S-form_Offended

 

Mentalt hjertestop

Jeg kiggede trodsigt tilbage på psykologen. Hun betragtede mig roligt. Så sagde hun: “Jeg kan ikke så godt lide ordet accept. For hvad vil det egentlig sige at acceptere noget? Jeg vil hellere spørge dig: Kan du indrette dig efter det?”

Og så skete sådan cirka det her:

S-form_LightBulbMoment

 

 

 

 

 

 

 

I et uendeligt splitsekund stod hele verden stille. Bilerne på broen på den anden side af de store vinduer frøs fast i vejbanen. En fugl standsede i luften over hækken ude i haven. Uret (og muligvis mit hjerte) holdt op med at slå. Alt imens mit mentale kalejdoskop lige drejede en kvart omgang.

Bggrrrr… klik. Nyt perspektiv!

“Øhm ja..” mumlede jeg og åndede langsomt ud, “Det kan jeg vel.. Så længe du ikke beder mig om at acceptere det!” (Uforbederlig – selv efter mentalt hjertestop.)

“Okay” fortsatte hun og smilede småt (muligvis en kende overbærende). “Kunne du komme på bare én lille ting, du kunne gøre for at indrette dig efter det?”

Det kunne jeg godt.

 

Får du også accept-eksem?

Jeg overvejer, om det måske bare er mig, der er helt ufatteligt stædig og stejl og ikke særlig dygtig til at give op. Om mine læsere her på bloggen muligvis har en anderledes fornuftig tilgang til håndtering af bump på vejen.

Mens jeg slår ‘projektion’ op i ordbogen, tænker jeg desuden, at man langt fra altid kan bruge andre folks aha-oplevelser til en pind.

Alligevel runder jeg af med at tilføje følgende:

Skulle du også være sådan et lidt stædigt meningsstabilt gemyt som undertegnede. Og bliver du også en anelse krøllet, når du får at vide, at “det er vigtigt, du accepterer dine smerter.” Måske fordi du da ærligt talt ikke synes, det er fair, at du bare skal leve med de begrænsninger de giver i din hverdag. Så er du velkommen til at afprøve ovenstående spørgsmål:

Kunne du komme på bare én lille ting, du kunne gøre for at indrette dig efter dem?

Sagen er jo, som jeg var inde på tidligere, at mere smerte giver mere smerte. I det lange løb er det simpelthen en skidt strategi at fortsætte i den spiral.

IngenSmerteIngenSmerte

 

 

 

 

 

 

Like if you like – share if you care

Hvis det her giver mening for dig – eller muligvis for en, du kender. Så send det gerne videre ud i verden.
Enhver form for feedback modtages som altid på s-form@s-form.dk eller i en kommentar nedenfor.

Move smarter
Sine

* Jeg er ikke VILDT uenig. Modgang gør os nogle gange stærkere. Når den altså ikke bare lægger os ned. Jeg har det pænt stramt med, at mennesker, som har brug for ro til at komme sig, konstant påduttes taknemmelighed, selvudvikling og ‘tvangspositivisme’.  Men det er et andet indlæg.

Vil du tippes, når der er nye indlæg på bloggen?

S-form_TrykHer

 

 

6 Responses to “JEG ER S&U DA IKKE STÆDIG!”
  • Jens Ole
  • Hej Sine
   Fantastisk indlæg fra dig her! Jeg sidder tilbage med tårer i øjenkrogene efter at have læst dit indlæg. Dels på grund af svære latteranfald – dit sprog er simpelthen så levende og underfundigt – og dels fordi det kunne være mit liv du beskriver! Jeg er selv gået ned med stress tre gange, og sidste gang sagde min psykolog STOP!… det holder dit nervesystem simpelthen ikke til én gang mere! Og dine svære smerter er desværre nok ikke noget du slipper af med igen… Og som den artige patient svarede jeg (som jeg jo havde lært) “Nå men så må jeg jo prøve at lære at leve med smerterne”… Hvortil den kloge psykolog kiggede direkte på mig og sagde: “Nej du skal ikke lære at leve med smerterne… men lære at leve PÅ TRODS AF smerterne”…
   Falder jo meget godt i tråd med det du skriver her…
   Tusind tak for indlægget og tak for hjælpen, da jeg havde brug for at få rettet skroget på plads sidste år!
   Jens Ole

   • Sine
   • Hej Jens Ole

    1000 tak for de pæne ord. Det glæder mig sådan, når det jeg skriver, giver mening – for andre end mig.

    Fra mit arbejde ved jeg jo, at vi er mange, der tænker nogenlunde det, jeg giver udtryk for i indlægget her. Derfor synes jeg også, det var vigtigt at få skrevet. Selvom jeg godt kan afsløre, at det så langt fra skrev sig selv 🙂

    Nogle gange er det bare rart, når nogen siger dét højt, som man selv går og tænker. Derfor er jeg også rigtig glad for din kommentar her på siden. Så mange tak for den.

    Jeg håber, du trives der hvor du er. På trods. Eller i trods. Får du brug for yderligere tilretning af skroget, er du altid velkommen.

    Sine

  • Bente Pedersen
  • Jeg er fuldstændig enig i, at der er himmelvid forskel på at acceptere og at indrette sig efter sine smerter. Det er en meget vigtig skelnen! Også de to smertespiraler…den gode og den onde!
   Jeg elsker også din bemærkning gående, på om man bliver bedre til at slå seksere og starte forfra, bare fordi man bliver slået hjem den ene gang efter den anden. Nej, det gør man så absolut ikke. Tilsidst kan man jo slet ikke løfte raflebægeret og få slået noget som helst!
   Tak for indlægget!

   • Sine
   • Hej Bente

    Lige præcis! Nogle gange bliver det raflebæger bare tungere og tungere 🙂

    Mange tak for din kommentar.
    Sine

  • Vibeke
  • Hej Sine. Jeg har tilbagevendene smerter fra omkring SI led og bækkenet og haft discusprolaps, men har sjovt nok aldrig tænkt at jeg levede med kroniske smerter.. før nu… dit indlæg fik mig til at tude… jeg er 37, 2 børn og fysisk krævende job og nedlagt landbrug.. Jeg kan IKKE acceptere at have kroniske smerter, og jeg vinder altid over mine smerter, indtil de lægger mig helt ned i græsset en gang imellem… Jeg har alt for mange drømme til livet og nægter at gå på kompromis med dem…
   Jeg har selv snuset til Z health og lavet små øvelser fra You Tube medFantastiske resultater… Jeg VIL kunne træne mig ud af det, de utallige fysbehandlinger virker jo kun kortvarigt.. Jeg må vist komme forbi dig nu. Tak fordi jeg endelig har fået et skub til at gøre noget for mig selv, jeg træner altid alle andre…

   • Sine
   • Hej Vibeke

    Indtil andet er bevist, vil vi have lov at antage, at du KAN træne dig ud af det! Den der trodsighed kan vi godt bruge konstruktivt. Det er imidlertid ikke helt lige meget, hvordan vi griber den træning an. Du vil måske finde mit indlæg om “Motion og Smerter” brugbart.

    Og så elsker jeg at høre, at du har fået øje på og allerede haft gavn af Z-Health. Jo mere specifik du bliver i forhold til at finde de øvelser, der passer præcist til dig og der hvor du er nu – jo bedre effekt. Jeg vil naturligvis meget gerne hjælpe dig med at blive helt knivskarp på, hvilke øvelser, der skaber den største effekt for dig.

    Og så lige en af mine kæpheste: Vil du ikke være sød at udskifte ‘kroniske’ smerter med ‘langvarige’? For det er ofte det, de er. Langvarige.

    1000 tak for din kommentar. Pas godt på dig selv. Og hold fast i drømmene.

    Sine

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive offentliggjort.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.